Cuprins articol:
De ce să-ți cumperi panouri solare?
Panourile solare nu mai sunt privite ca ceva nou și foarte rar, nici măcar la noi în țară, unde acestea încep să aibă o popularitate din ce în ce mai mare. Oamenii care își fac griji cu privire la mediul înconjurător și cei care doresc să îl protejeze, aleg să utilizeze, tot mai mult, panourile solare. Astfel, nu este deloc un lucru neobișnuit să vezi panouri solare pe multe case ale românilor.
La noi în țară popularitatea panourilor solare a crescut foarte mult în ultimii ani, deoarece utilizatorii au fost încurajați să își câștige independența față de furnizorii de energie electrică. Energia electrică a suferit foarte multe scumpiri în ultimii ani, astfel că tot mai mulți români au ales să apeleze la panouri solare pentru a reduce drastic costurile. Mai mult decât atât, mulți români au ales să își monteze panouri solare pentru a contribui într-un mod pozitiv la protejarea naturii și la păstrarea mediului înconjurător cât mai curat.
Un sistem solar fotovoltaic conține mai multe panouri solare, care pot fi fie monocristaline fie policristaline, fie amorfe. Prima categorie, cea a panourilor solare monocristaline este fabricată dintr-un siciliu cu un grad mare de puritate, fapt ce determină performanțe mult mai ridicate, cu aproximativ 15% față de panourile solare policristaline.
În ceea ce privește calitatea, cele mai recomandate panouri solare sunt cele monocristaline. În anii `50 acest fel de panouri solare aveau un randament de doar 6%, însă în timp tehnologia a avansat foarte tare, în prezent randamentul lor fiind de 20%, luând în calcul și mărimea specifică a fiecărui panou solar fotovoltaic. Trebuie să ții cont de faptul că aceste panouri au un preț mai ridicat decât cel al panourilor solare policristaline și amorfe, fiind totuși și cele mai eficiente.
Mai ales dacă panoul solar fotovoltaic este montat într-o zonă geografică unde soarele strălucește suficient, performanțele sale vor fi foarte ridicate. În acest sens este foarte importantă și garanția producătorului și calitatea produselor oferite.
Panourile solare care au cea mai mică eficiență în condiții bune de lumină sunt panourile solare amorfe, care au o eficiență cuprinsă între aproximativ 5% și 7%. Dacă totuși ne referim la medii cu lumină mai slabă, cum este în cazul lunilor de iarnă, panourile solare amorfe dau cel mai mult randament. Un mare avantaj al acestor panouri solare este faptul că ele pot fi montate și în suporturi curbate sau flexibile, ceea ce le face populare în rândul celor care vor să le monteze pe autoturisme sau bărci.
Al doilea element de o importanță foarte mare al sistemelor solare fotovoltaice este invertorul. Acest aparat este cel care transformă energia solară captată de panourile solare, din curent electric continuu în curent electric alternativ, adică cel care poate fi utilizat pentru alimentarea tuturor dispozitivelor dintr-o casă.
O altă componentă extrem de importantă a sistemelor solare fotovoltaice este sistemul de prindere, întrucât el este cel care asigură o prindere fermă și stabilă a panourilor în curtea sau pe acoperișul unei case. Astfel, nimeni nu trebuie să-și facă griji cu privire la faptul că panourile solare se vor putea desprinde de pe acoperiș și că vor provoca accidente nefericite.
Ce trebuie să faci înainte de a investi în panouri solare fotovoltaice?
Panourile solare sunt o investiție, acestea având un preț destul de ridicat. Ei bine, o investiție profitabilă este cea care se amortizează repede. Tocmai din acest motiv, înainte de a achiziționa un sistem fotovoltaic, trebuie să faci anumite lucruri. În primul rând, ar trebui să începi să te uiți peste facturile pe care le primești la energia electrică și să descoperi care este consumul real de energie al locuinței tale. Mai apoi, bazându-te pe aceste informații nou descoperite, încearcă să iei legătura cu un specialist în sisteme fotovoltaice și să îl întrebi de câte panouri solare ai nevoie pentru a susține consumul respectiv al casei tale. În cele din urmă, dacă dorești să afli în cât timp îți vei scoate investiția, trebuie să împarți valoarea sistemului la costul facturii pe o lună și astfel vei descoperi numărul de luni în care sistemul tău fotovoltaic va deveni profitabil.
Cum devii independent din punct de vedere al energiei electrice?
Costurile energiei electrice sunt din în ce în ce mai mari, consumatorii observând o creștere foarte mare de la an la an. Tocmai din acest motiv, ar fi bine să te gândești la opțiunea de a deveni independent din punct de vedere energetic. După ce te-ai hotărât să montezi panourile solare, vei observa că vei începe să plătești din ce în ce mai puțin, mai ales pe timpul verii când soarele strălucește mult. Pe timp de iarnă, s-ar putea să mai ai nevoie și de curent electric de la furnizor. Asigură-te că nu te debranșezi imediat ce ai montat panourile solare de la furnizorul tău de energie electrică. Așteaptă câteva luni, poate chiar un an și vezi dacă reușești să produci curent electric pentru toată perioada anului, chiar și pentru lunile de iarnă. Abia mai apoi alege să renunți la contractul tău de energie electrică și să devii 100% independent din punct de vedere al energiei electrice.
Panourile solare sunt de mai multe feluri, iar ele pot produce pe lângă energie electrică și energie termică. Din punct de vedere al aplicațiilor, panourile solare pot fi de mai multe tipuri: panouri solare, panouri termice și panouri mixte.
Panourile solare transformă energia solară în energie electrică, iar cele termice, așa cum le spune și numele transformă energia solară în energie termică. Cele mixte, au puterea de a transforma energia solară atât în energie electrică, cât și energie termică.
Scopul panourilor solare este de a transforma radiația solară în energie electrică. Acestea pot fi prevăzute cu sisteme solare care să fie pe bază de baterii, sau care să fie conectate direct la rețeaua de curent electric. Celulele fotovoltaice care se află din componența acestor panouri solare funcționează ca un detector de lumină pe care odată ce o captează o transformă în electricitate. Pentru a căpăta lumina, panourile solare au în componență o peliculă argintie, în două straturi, care este înfășurată în jurul unui strat semiconductor. A doua categorie de panouri solare este cea a panourilor solare termice, cele care transformă energia electrică în energie termică. Panourile solare termice sunt de două tipuri: panouri solare termice plane, panouri solare termice cu tuburi vidate
Scopul principal al acestora este încălzirea apei folosită în gospodărie. Panourile solare termice plane au un element special, care absoarbe radiația solară, o transformă în energie termică și o cedează apoi unui agent termic care poate fi apă sau antigel. În acest mod, energia termică care este produsă poate fi utilizată pe loc sau poate fi înmagazinată pentru o anumită perioadă de timp. Acest tip de sisteme termice sunt confecționate din materiale extrem de rezistente, care nu permit pierderile de căldură și care nu au nevoie nici de o cantitate exagerat de mare de lumină pentru a asigura apa caldă pentru locuință.
A doua categorie, cea a panourilor solare termice cu tuburi vidate se referă la faptul că acestea sunt formate din două tuburi de sticlă borosilicată, unite prin sudură. Spațiul dintre tuburile acestor panouri este vidat, iar principalul avantaj pe care îl oferă folosirea lor este reflexivitatea extrem de redusă.
Cele mai bune panouri solare:
Aceste panouri solare produc 5 kWh media zilnică anuală, iar bancul de acumulatori poate stoca 10.5 kW. Acumulatorii cu gel au 750 de cicluri de încărcare-descărcare la 50%. Aceste panouri solare sunt ideale pentru iluminatul perimetral.
Acest kit este compus din 6 panouri solare, 4 acumulatori cu gel, un regulator de încărcare și un invertor cu redresor. Regulatorul va căpăta mai multă energie pe vreme rea și pe lumină mai slabă, cu aproximativ 30%.
Specificații:
- Tip produs: Panouri solare
- Tip panou solar: fotovoltaic
- Utilizare: Rezidențial
- Putere maximă: 1500 W
Aceste panouri solare produc 2.5 kWh media zilnică anuală, iar bancul de acumulatori pot stoca 5.2 kW. Astfel, acumulatorii cu gel au 750 de cicluri de încărcare-descărcare la 50%.
Acest kit fotovoltaic este compus din 3 panouri solare, 2 acumulatori cu gel, un regulator de încărcare și un invertor sinus pur de 800 W.
Specificații:
- Tip produs: Panou solar
- Tip panou solar: Fotovoltaic
- Utilizare: Rezidențial
- Putere maximă: 750 W
Acest kit solar produce 330Wh media zilnica anuală, iar acumulatorul poate stoca pana la 720W. Acumulatorul solar AGM de 60Ah are 650 de cicluri de încărcare-descărcare la 50%. Kit-ul are inclus și un invertor de 12v 180W cu priza SCHUKO de la care se poate alimenta, un TV sport, laptop si alte gadgeturi. Kitul fotovoltaic este compus din panou fotovoltaic Idella de 100W, acumulator 12v60Ah, regulator de încărcare de 10A pe 12/24V și invertor sinus pur de 180W.
Specificații:
- Tip produs: Panou solar
- Tip panou solar: Fotovoltaic
- Utilizare: Rezidențial
- Putere maximă: 100 W