Cuprins articol:
De ce să-ți cumperi un aparat de sudură?
Orice persoană care locuiește la casă, la curte, știe că are nevoie de anumite obiecte și mini – utilaje prin casă, deoarece există multe treburi de făcut pe lângă casa. Așadar, este bine să ai o trusă cu scule din care să nu lipsească niște șurubelnițe, clești, ciocan, cuie și așa mai departe. Mai mult decât atât, un obiect important pe care orice gospodar ar trebui să-l aibă pe aproape este un aparat de sudură.
Indiferent că dorești să utilizezi aparatul de sudură pentru a repara câteva ceva, pentru a rezolva singur anumite defecțiuni, pentru a ajuta un vecin sau pur și simplu pentru anumite proiecte personale, un aparat de sudură se va dovedi a fi deosebit de util. Astfel, un aparat de sudură nu trebuie să lipsească din magazia ta sau din locul în care îți ți de obicei uneltele. Un aparat de sudură poate fi plasat și în garaj.
În plus, un aparat de sudură de poate ajuta foarte mult în cazul în care ai o pasiune pentru confecționarea obiectelor din fier. Fie că această activitate este o pasiune de a ta, fie că vrei să începi să comercializezi diferite obiecte de acest fel, ar trebui să ai în vedere cumpărarea unui aparat de sudură. Dacă vrei să te asiguri că alegi cea mai bună variantă, citește în continuare acest articol.
De ce să ții cont atunci când cumperi un aparat de sudură?
Orice persoană care locuiește la casă și care dorește o curte luminată corespunzător, ar trebui să-și cumpere niște lămpi solare, mai ales că poate economisi bani prin intermediul lor. Dacă și tu ești o astfel de persoană, ar trebui să știi că înainte de a achiziționa lămpi solare trebuie să ai în vedere o serie de aspecte importante. Iată care sunt, așadar, cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont în momentul în care vrei să achiziționezi lămpi solare:
Tipul de aparat de sudură
Pe piață există mai multe tipuri de aparate de sudură: aparatul de sudură cu electrod, aparatul de sudură cu electrod și gaz, aparatul de sudură cu gaz inert și aparatul de sudură cu flacără oxiacetilenică. Aparatul de sudură cu electrod este cel mai popular și este ideal pentru profesioniști. Sudura cu electrod sau cu arc electric utilizează un electrod care, odată cu închiderea unui circuit electric, este modificat termic până la topire, ceea ce permite lipirea materialelor.
Aparatul de sudură cu electrod și gaz îți va asigura o sudură mai fină, mai curată și mai rapidă. Principiul de funcționare depinde de un fir de sârmă care este derulat la o viteză prestabilită de pe o bobină. Curentul electric trece prin baza metalului, formând un arc electric ce determină lipirea firului de bază. Sudura de acest fel este mai rezistentă și mai curată, potrivit specialiștilor.
Mai există și aparatul de sudură cu gaz inert care produce o sudură de calitate superioară. Acest tip de aparat de sudură este perfect pentru materialele neferoase, precum aluminiu, cupru, oțel, magneziu.
Nu în ultimul rând discutăm despre aparatul de sudură cu flacără oxiacetilenică, care este ideal pentru începători. Acest tip de aparat de sudură este în special folosit pentru perforarea metalelor sau pentru tăierea lor, fiind ideal pentru cei care sunt la început de drum în acest domeniu.
Materialele cu care vrei să lucrezi
Așa cum am observat, în funcție de materialele pe care vrei să le prelucrezi cu ajutorul unui aparat de sudură, vei avea nevoie de un alt tip de aparat de sudură. Așadar, înainte să cumperi un astfel de utilaj, trebuie să te gândești foarte bine la ceea ce vrei să faci cu el, la versatilitatea de care ai nevoie din partea lui și la care sunt de fapt materialele, fie ele feroase, sau neferoase cu care vei lucra.
Tipul de electrod
Dacă alegi un aparat de sudură cu electrozi, trebuie să ai în vedere că aceștia sunt consumabile și că sunt de mai multe feluri: rutilici, bazici și celulozici. Fiecare astfel de tip de electrozi sunt recomandați pentru anumite tipuri de sudură. De exemplu, electrozii rutilici sunt ideali pentru executarea unei suduri foarte fine, cei bazici sunt ideali pentru sudura convențională, iar cei celulozici pentru sudarea țevilor.
Timpul de funcționare fără întrerupere al aparatului de sudură
Orice aparat de sudură are un ciclu de utilizare în care acesta poate fi folosit fără a se supraîncălzi. Cu cât acesta este mai mic, cu atât tu trebuie să te oprești mai des din muncă. Cele mai multe aparate de sudură de pe piață au un ciclu de utilizare continuă cuprins între 5 și 10 minute, însă există și variante cu mai mult timp. Alege modelul pe care îl consideri cel mai practic pentru tine și nevoile tale.
Accesoriile cu care vine însoțit un aparat de sudură
În mod normal un aparat de sudură ar trebui să vină însoțit de mai multe accesorii de care tu vei avea nevoie pentru a-ți face treaba: cablu de masă cu clește, rolă pentru sârme, cablu de sudură cu clește pentru electrod, duze pentru eliminarea gazului, spray anti-lipire, spray de degresare și așa mai departe. Ar fi bine să alegi un aparat de sudură care vine la pachet cu aceste accesorii pentru ca tu să nu mai fi nevoit să le cumperi separat.
Cele mai bune aparate de sudură:
Acest aparat de sudură de tip MMA este cel care sudează pe arc electric. În acest procedeu, electrodul este încălzit și topit prin închiderea unui circuit electric, astfel încât să lipească cele două părți de metal împreună.
Acest aparat de sudură poate fi folosit pentru a suda: oțel, fontă, oțel inoxidabil, fiind deosebit de versatil și de practic. Mai mult, acest aparat de sudură este robust, construit din metal și plastic rezistent la condiții dure de lucru.
Componentele electronice ale acestui aparat de sudură sunt răcite prin intermediul electroventilatoarelor cu debit mare de aer.
Specificații:
- Tip aparat: De sudură
- Tip lucrare: Profesional
- Tip alimentare: Electric
- Tip sudură: MMA
- Culoare: Gri
- Tensiune alimentare: 220 V
- Curent maxim de sudură: 250 A
- Reglare intensitate curent: 10 – 250 A
- Diametru electrozi: 1.6 mm, 5 mm
- Greutate: 3.7 kg
Acest aparat de sudură cu sârmă de sudură cu flux sudează profile și table de oțel în metoda MIG ( metal insert gaz), cu reglarea curentului de sudură în 4 trepte și reglarea vitezei de alimentare a sârmei de sudură. Cu ajutorul acestui aparat de sudură poți suda o mulțime de materiale.
Acest aparat de sudură poate fi folosit și în exterior nefiind susceptibil la vânt. El este echipat cu mâner, pachet de furtun flexibil cu mâner, arzător și duză. Răcirea se realizează prin intermediul unui ventilator, acesta fiind dotat cu protecție termică, care protejează aparatul împotriva suprasolicitării.
Acest aparat de sudură este recomandat atunci când vrei să sudezi profile sau table subțiri din oțel.
Specificații:
- Tip aparat: De sudură
- Tip lucrare: Hobby
- Tip alimentare: Electric
- Tip sudură: MIG
- Clasa de izolație: H
- Funcții: Protecție supraîncălzire
- Culoare: Roșu/Negru
- Tensiune alimentare: 230 V
- Curent maxim de sudură: 90 A
- Reglare intensitate curent: 48 – 90A
- Putere absorbită: 3 kVA
- Tensiune în gol: 27.5 V
- Greutate: 12.7 kg
Acest aparat de sudură sudează fără gaz de protecție, cu sârmă flux. Acesta are un reglaj fin al curentului de sudură cu ajutorul potențiometrului. În plus, acesta dispune de reglaj viteză sârmă și tensiune de sudare pentru funcția MIG MAG.
Acest aparat de sudură este fiabil și robust, ușor de întreținut. El are un suport de sârmă de maxim un kilogram și diametru de 10 cm.
Specificații:
- Tip aparat: De sudură
- Tip alimentare: Electric
- Tip sudură: MIG/MAG
- Clasă de protecție: IP21
- Culoare: Galben/Negru
- Tensiune alimentare: 230 V
- Curent maxim de sudură: 120 A
- Reglare intensitate curent: 30 – 120 A
- Tensiune în gol: 35 V
- Lungime: 350 mm
- Lățime: 200 mm
- Adâncime: 185 mm
- Greutate: 8 kg