Cuprins articol:
De ce să-ți cumperi o centrală pe lemne?
România este o țară cu adevărat superbă, însă aceasta are încă o mulțime de zone unde nu există rețeaua de gaz. Astfel, persoanele care locuiesc în zone de acest gen trebuie să găsească surse alternative pentru a se încălzi. Până acum ceva timp soba pe lemne era singura variantă pe care acești oameni o aveau la dispoziție, însă în prezent lucrurile s-au mai schimbat. Acum orice persoană care locuiește într-o zonă fără gaz poate să apeleze la o centrală pe lemne.
Tehnologia a evoluat foarte mult în ultimul timp, astfel că centrala pe lemne este o soluție foarte bună. O centrală pe lemne este un boiler ce dă căldură și apă caldă întregii case. Sistemul de încălzire nu are nevoie de energie electrică pentru a funcționa și poate varia, din punct de vedere al dimensiunilor. Astfel, o centrală pe lemne este un mod bun de a combina surse de energie regenerabilă pentru a oferi căldură și apă fierbinte.
O centrală pe lemne este mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător, deoarece nu consumă deloc energie electrică. În acest mod, tu vei economisi și bani la facturile lunare de curent electric, dar vei proteja și natura. În plus, lemnele au un preț mult mai mic decât curentul electric sau gazul, lucru extrem de potrivit pentru aceste vremuri în care toate s-au scumpit. Centralele pe lemne pot funcționa și pe brichete de cărbune, cherestea si peleți.
De ce să ții cont atunci când cumperi o centrală pe lemne?
Orice persoană care locuiește la casă într-o zonă în care nu are acces la gaz ar trebui să își cumpere o centrală pe lemne. Dacă și tu te afli în această situație, trebuie să știi că există mai multe aspecte importante de care trebuie să ții cont înainte de a cumpăra o centrală pe lemne. Iată care sunt unele dintre cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont atunci când vrei să cumperi o centrală pe lemne:
Tipul centralei pe lemne
Pe piață există două tipuri de centrale pe lemne: centrale pe lemne cu ardere clasică și centrale pe lemne cu gazeificare. O centrală pe lemne cu ardere clasică vaporizează o parte din compușii volatili, iar aceștia se pierd, iar randamentul poate scădea. O centrală pe lemne cu gazeificare are un nivel de noxe mai redus, are niște cazane care se curăța mai ușor și o cameră a lemnelor mai spațioasă. O centrală pe lemne de acest gen are un preț mai mare, însă prezintă și mai multe avantaje decât o centrală pe lemne cu ardere clasică.
Combustibilul acceptat de centrala pe lemne
De regulă o centrală pe lemne funcționează doar pe bază de lemne, însă este posibil să găsești modele care acceptă mai multe tipuri de combustibil solid, precum sunt cărbunii sau peleții. Așadar, dacă știi că ai acces la astfel de combustibili, poți opta pentru o centrală pe lemne care să-i accepte. Dacă însă cumperi o centrală care acceptă doar lemne, nu încerca să o alimentezi cu altceva, deoarece riști să o deteriorezi.
Capacitatea boilerului centralei pe lemne
Centrala pe lemne este dotată cu un boiler care ar trebui să fie suficient de mare astfel încât să asigure necesarul de apă caldă al persoanelor care locuiesc în acea casă. Astfel, dacă în locuința ta stau patru persoane, ar trebui să optezi pentru o centrală pe lemne cu un boiler de cel puțin 60 de litri. În cazul în care locuiești singur / singură sau doar cu încă o altă persoană, poți achiziționa și un boiler mai mic.
Sistemul de protecție al centralei pe lemne
O centrală pe lemne trebuie să asigure protecție pentru evacuarea noxelor. De acest lucru este responsabil sistemul de protecție al centralei pe lemne, care este format din ventilator și presostat de aer. În momentul în care centrala se supraîncălzește, aceasta trebuie să se închidă automat. În plus, atunci când nu mai sunt lemne în centrală, aceasta trebuie să se oprească singură.
Dimensiunile centralei
Prin dimensiunile centralei, ne referim de fapt la cele ale cazanului. Acesta ar trebui să aibă niște dimensiuni potrivite pentru necesarul termic de casă și de tipul de termoizolare al acesteia. Astfel, cu cât un cazan este mai mare, cu atât mai cald va fi în interiorul casei tale. Îți recomandăm să stai de vorbă cu un expert atunci când vine vorba de acest aspect deoarece acesta te poate ajuta să alegi modelul ideal.
Cele mai bune centrale pe lemne:
Această centrală pe lemne are un cazan cu un design simplu, care este foarte ușor de folosit. Camera de ardere a acestei centrale pe lemne are o suprafață mare de schimb de căldură și o rezistență a camerei mică. Ușa de încărcare are dimensiuni mari, ceea ce ușurează introducerea lemnelor chiar și celor de mari dimensiuni.
Mai mult, această centrală pe lemne are o mantă de apă care înconjoară întreaga cameră de ardere pentru a maximiza utilizarea căldurii reziduale. De asemenea, această centrală dispune de un grătar de metal detașabil care protejează grila de conducte de flacără.
Ca sisteme de siguranță această centrală este dotată cu: regulator termostatic de tiraj, supapă de siguranță la 3 bar și serpentină de răcire în caz de supraîncălzire.
Specificații:
- Utilizare: Rezidențial
- Tip centrală termică: Convențională
- Destinat pentru: Încălzire și preparare apă caldă menajeră
- Suprafață de montare: Podea
- Tip alimentare: Electricitate
- Preparare apă caldă: Sistem de încălzire cu boiler extern
- Tiraj evacuare gaze arse: Forțat
- Putere utilă maximă de încălzire: 30 W
- Culoare: Roșu
- Eficiență energetică încălzire: A+
Această centrală pe lemne accepta și peleții drept combustibil. Aceasta are un coș de fum cu diametrul de 200 mm, cu dublu perete inox – inox, izolat cu vată bazaltică. Coșul de fum este format din: flanșa sol, teu racordare, teu curățare, 5 tronsoane de 1 metru, pălărie antiploaie, două coliere fațadă, reducție 200 – 160.
De asemenea, această centrală pe lemne are o supapă de siguranță, un vas de expansiune de 50 de litri, un aerisitor automat, un termostat de contact și o vană cu trei căni.
Această centrală pe lemne are eficiența energetică de încălzire A.
Specificații:
- Utilizare: Rezidențial/industrial
- Tip centrală termică: Convențională
- Destinat pentru: Încălzire și preparare apă caldă menajeră
- Suprafață de montare: Podea
- Tip alimentare: Electricitate
- Preparare apă caldă: Sistem de încălzire cu boiler extern
- Tiraj evacuare gaze arse: Natural
- Putere utilă maximă încălzire: 40 kW
- Recomandat pentru încăperi până la: 250 m pătrați
- Culoare: Roșu
- Eficiența energetică de încălzire: A
Această centrală pe lemne are o cămașă de apă destinată conectării la instalația termică, pentru încălzirea locuințelor, birourilor, restaurantelor mai mici sau altor clădiri. Această centrală pe lemne creează o atmosferă plăcută și confortabilă.
În plus, arzătorul acestei centrale pe lemne este turnat după o tehnologie specială, dintr-un material rezistent la foc. Ușa centralei pe lemne se închide ermetic iar sticla de ceramică a ușii este termorezistentă, rezistând până la temperaturi de 700 de grade C.
În plus, datorită sticlei de ceramică, se poate observa și focul, eliminând astfel contactul cu scânteile ce pot fi periculoase sau cu fumul.
Specificații:
- Utilizare: Rezidențial
- Tip centrală termică: Convențională
- Destinat pentru: Încălzire
- Suprafață de montare: Podea
- Tip alimentare: Electricitate
- Preparare apă caldă: Sistem de încălzire cu boiler extern
- Tiraj evacuare gaze arse: Natural
- Tip panou de comandă: Digital
- Putere utilă maximă de încălzire: 40 kW
- Recomandat pentru încăperi până la: 320 m pătrați
- Kit evacuare gaze arse: Da
- Tensiune alimentare: 230 V
- Culoare: Gri
- Presiune maximă instalație încălzire: 2 bar
- Randament maxim încălzire: 93.1
- Eficiență energetică încălzire: C